Maak een Account

Winkelwagen

Sluiten

Geen producten in je winkelmand.

rookhout
3 mei 2015
Geplaatst door

Rookhout gebruiken bij het roken van vis en vlees.

Elk soort rookhout, ook wel rooksnippers genoemd geeft zijn eigen smaak aan vis en vlees.

Daarom is misschien verstandig om vooraf te bepalen of u met veel of weinig rook wil gaan roken. Eikenhout geeft bijvoorbeeld een zware dikke rook en is daarom goed geschikt voor grotere stukken vlees als rund- en varkensvlees. Lichter hardhout zoals fruit en nootdragend zijn weer beter geschikt voor het roken van kip of vis. U kunt deze houtsnippers op verschillende manieren gebruiken.

U zou bijvoorbeeld het hout met aluminiumfolie kunnen inpakken. Prik daarna met een satéprikker een paar gaatjes in de folie. Hierdoor zal het hout niet verbranden maar langzaam gaan roken. Uiteraard kunt u ook rookmot gebruiken.

Rooksnippers nat maken of juist droog laten?

Veel rokers maken de houtsnippers voor het roken eerst een beetje nat. De reden van het nat maken is dat de snippers dan niet te snel verbranden voordat ze goed hebben kunnen roken. Het vertraagd dus de verbranding.

Welk rooksnippers gebruiken voor welk gerecht.

We hebben voor u alvast een overzicht gemaakt om de juiste rooksnippers bij uw te bereiden stuk vlees of vis te vinden. Uiteindelijk beslist u natuurlijk zelf welk soort u gebruikt. Wij raden u daarom ook aan om heerlijk te experimenteren met het gebruik van verschillende soorten houtsnippers. Zo doet u meteen ervaring op en gaat het roken van vis en vlees u steeds makkelijker af.

Rookhout en haar smaak.

Eiken – Heerlijke geur en kleurt de vlees mooi goudgeel tot bruin. Alle eikensoorten zijn geschikt als rookhout.
Beuken – Neutrale rooksmaak. kleurt bijvoorbeeld vis mooi roodachtig tot bruin
Elzen – Delicaat met een zeer zacht, zoete muskus  aroma.
Appel – Erg mild met een subtiele zoetige fruitsmaak. Kleurt de huid van gevogelte mooi donkerbruin.
Berk – Medium hardhout, milde en zoete rook.
Kersen – Mild, zoet en fruitig. Kleurt de huid van gevogelte mooi donkerbruin en de rook geeft een mooie roze tint aan lichte vleessoorten.

Welk rookhout past het best bij welk gerecht.

  • Paling – Rookhout Beuken, Eik, Elzen.
  • Vis algemeen – Rookhout Elzen en Rookhout Beuken.
  • Eend – Rookhout Appel en Kers.
  • Fazant – Rookhout Appel.
  • Gevogelte – Rookhout Kersen.
  • Kalkoen – Rookhout Appel en Eiken.
  • Zalm – Rookhout Beuken, Eiken en Elzen.

Welke houtsoorten kunt u beter niet gebruiken als rookhout.

Houtsoorten waaronder Spar, Dennen, Iep, Eucalyptus en wilde vijgenboom kunt u beter niet gebruiken als rookhout. U kunt er namelijk ziek van worden. Gebruik ook zeker geen hout waarvan u de herkomst niet kent. Dat geldt ook voor hout wat geschilderd is. Gebruik ook geen hout van gesloopte pallets. Pallets zijn namelijk vaak behandeld.

Rookhout

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top