Create an Account

Shopping cart

Close

Geen producten in je winkelmand.

rookhout
3 mei 2015
Posted by

Rookhout gebruiken bij het roken van vis en vlees

Elk soort rookhout, ook wel rooksnippers genoemd geeft zijn eigen smaak aan vis en vlees.

Daarom is misschien verstandig om vooraf te bepalen of u met veel of weinig rook wil gaan roken. Eikenhout geeft bijvoorbeeld een zware dikke rook en is daarom goed geschikt voor grotere stukken vlees als rund- en varkensvlees. Lichter hardhout zoals fruit en nootdragend zijn weer beter geschikt voor het roken van kip of vis. U kunt deze houtsnippers op verschillende manieren gebruiken.

U zou bijvoorbeeld het hout met aluminiumfolie kunnen inpakken. Prik daarna met een sat√©prikker een paar gaatjes in de folie. Hierdoor zal het hout niet verbranden maar langzaam gaan roken. Uiteraard kunt u ook rookmot gebruiken.

Rooksnippers nat maken of juist droog laten?

Veel rokers maken de houtsnippers voor het roken eerst een beetje nat. De reden van het nat maken is dat de snippers dan niet te snel verbranden voordat ze goed hebben kunnen roken. Het vertraagd dus de verbranding.

 Welk rooksnippers gebruiken voor welk gerecht.

We hebben voor u alvast een overzicht gemaakt om de juiste rooksnippers bij uw te bereiden stuk vlees of vis te vinden. Uiteindelijk beslist u natuurlijk zelf welk soort u gebruikt. Wij raden u daarom ook aan om heerlijk te experimenteren met het gebruik van verschillende soorten houtsnippers. Zo doet u meteen ervaring op en gaat het roken van vis en vlees u steeds makkelijker af.

Hout en haar smaak.

Eiken – Heerlijke geur en kleurt de vlees mooi goudgeel tot bruin. Alle eikensoorten zijn geschikt als rookhout.
Beuken – Neutrale rooksmaak. kleurt bijvoorbeeld vis mooi roodachtig tot bruin
Elzen – Delicaat met een zeer zacht, zoete muskus  aroma.
Appel – Erg mild met een subtiele zoetige fruitsmaak. Kleurt de huid van gevogelte mooi donkerbruin.
Berk – Medium hardhout, milde en zoete rook.
Kersen – Mild, zoet en fruitig. Kleurt de huid van gevogelte mooi donkerbruin en de rook geeft een mooie roze tint aan lichte vleessoorten.

Welk hout past het best bij welk gerecht.

Paling – Beuken, Eik, Els
Vis algemeen – Es-Beuken
Eend – Appel, Kers
Fazant – Appel
Gevogelte – Kersen
Kalkoen – Appel, Eiken
Zalm – Beuken, Eik, Els

Welke houtsoorten kunt u beter niet gebruiken om vlees of vis te roken.

Houtsoorten waaronder Spar, Dennen, Iep, Eucalyptus en wilde vijgenboom kunt u beter niet gebruiken. U kunt er namelijk ziek van worden. Gebruik ook zeker geen hout waarvan u de herkomst niet kent. Dat geldt ook voor hout wat geschilderd is. Gebruik ook geen hout van gesloopte pallets. Pallets zijn namelijk vaak behandeld.

Rookhout

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Back to Top

OOK EENMALIG 20% KORTING OP UW BESTELLING ONTVANGEN?

Vul dan hier uw email-adres in en ontvang vandaag de 20% korting code nog!