Maak een Account

Winkelwagen

Sluiten

Geen producten in je winkelmand.

rookhout
3 mei 2015
Geplaatst door

Rookhout gebruiken bij het roken van vis en vlees.

Elk soort rookhout, ook wel rooksnippers genoemd geeft zijn eigen smaak aan vis en vlees.

Daarom is misschien verstandig om vooraf te bepalen of je met veel of weinig rook wilt gaan roken. Eikenhout geeft bijvoorbeeld een zware dikke rook en is daarom goed geschikt voor grotere stukken vlees als rund- en varkensvlees. Lichter hardhout zoals fruit en nootdragend zijn weer beter geschikt voor het roken van kip of vis. Je kunt deze houtsnippers op verschillende manieren gebruiken.

Je zou bijvoorbeeld het hout met aluminiumfolie kunnen inpakken. Prik daarna met een satéprikker een paar gaatjes in de folie. Hierdoor zal het hout niet verbranden maar langzaam gaan roken. Uiteraard kan je ook rookmot gebruiken.

Rookhout nat maken of juist droog laten?

Sommige rokers maken de houtsnippers voor het roken eerst een beetje nat. De reden van het nat maken is dat de snippers dan niet te snel verbranden voordat ze goed hebben kunnen roken. Het vertraagd dus de verbranding.

Welk rooksnippers gebruiken voor welk gerecht.

We hebben voor jou alvast een overzicht gemaakt om de juiste rooksnippers bij jouw te bereiden stuk vlees of vis te vinden. Uiteindelijk beslis je natuurlijk zelf welk soort rookhout gebruikt. Wij raden je daarom ook aan om heerlijk en uitgebreid te experimenteren met het gebruik van verschillende soorten rookhout. Zo doe je meteen ervaring op en gaat het roken van vis en vlees jou steeds makkelijker af.

Rookhout en haar smaak.

Rookhout eiken – Heerlijke geur en kleurt de vlees mooi goudgeel tot bruin. Alle eikensoorten zijn geschikt als rookhout.
Rookhout Beuken – Neutrale rooksmaak. kleurt bijvoorbeeld vis mooi roodachtig tot bruin
Rookhout elzen – Delicaat met een zeer zacht, zoete muskus  aroma.
Rookhout Appel – Erg mild met een subtiele zoetige fruitsmaak. Kleurt de huid van gevogelte mooi donkerbruin.
Berk – Medium hardhout, milde en zoete rook.
Rookhout kersen – Mild, zoet en fruitig. Kleurt de huid van gevogelte mooi donkerbruin en de rook geeft een mooie roze tint aan lichte vleessoorten.

Welk rookhout past het best bij welk gerecht.

  • Paling – Rookhout Beuken, Eiken, Elzen.
  • Vis algemeen – Rookhout Elzen en Rookhout Beuken.
  • Eend – Rookhout Appel en Kers.
  • Fazant – Rookhout Appel.
  • Gevogelte – Rookhout Kersen.
  • Kalkoen – Rookhout Appel en Eiken.
  • Zalm – Rookhout Beuken, Eiken en Elzen.

Welke houtsoorten kan je beter niet gebruiken als rookhout.

Houtsoorten waaronder Spar, Dennen, Iep, Eucalyptus en wilde vijgenboom kan je beter niet gebruiken als rookhout. Je kan er namelijk ziek van worden. Gebruik ook zeker geen hout waarvan je de herkomst niet kent. Dat geldt ook voor hout wat geschilderd is. Gebruik ook geen hout van gesloopte pallets. Pallets zijn namelijk vaak behandeld.

Rookhout

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Back to Top
Vanwege het Corona virus en de daarbij behorende maatregelen die de bezorgdiensten treffen kan het soms een dag langer duren voordat uw bestelling is huis is. Onze excuses daarvoor. #Staysafe #Blijfthuis #Veelrookplezier