Een makreel roken is niet alleen leuk om te doen. Een gerookte makreel is ook nog eens erg lekker. U vindt hier een algemene uitleg over hoe u een makreel kan roken.
Voorbereidingen voor het makreel roken.
Het roken van Makreel begint met de makreel schoon te maken. Dat doet u door de ingewanden en kieuwen te verwijderen. U kunt dat natuurlijk ook door de visboer laten doen. Spoel daarna de makreel goed schoon. Neem vervolgens een bak met genoeg water zodat de makreel helemaal onder water ligt. Doe net als met het koken van aardappels zout in het water (proef het water van de aardappels eens voor het koken. Zo moet het voor de makreel ook voldoende zijn).
Als het zout is opgelost leg je de vis erin. Plaats nu de bak voor een nachtje in de koelkast. De volgende dag makreel haalt u de makreel uit de koelkast. Spoel de makreel goed af en maak hem droog met theedoeken en keukenpapier. Belangrijk: Vergeet niet de buikholte van de makreel goed schoon te maken.
De makreel roken.
Het roken van de makreel kan nu eindelijk beginnen. Je hebt waarschijnlijk de halve nacht wakker gelegen en hebt het makreel roken denkbeeldig al 20 keer gedaan. Onderin de rookoven plaats je 3 eetlepels rookmot beuken of eiken. Plaats het rooster en lekbak in de rookoven en schik daar de makreel op.
Als je niet wilt dat tijdens het makreel roken het velletje barst zorg dan dat de makreel goed droog is.
Als je net als ik het niet erg vind dat tijdens consumptie zijn jas een beetje openstaat is het afdrogen ruim voldoende. Heb je een rookoven met 2 branders? Gebruik er dan tijdens het makreel roken maar 1 brander en laat die helemaal leeg branden. Mochten je makrelen dan niet helemaal gaar worden vul dan een 2e voor de helft of maak ze even gaar in de oven. Als je beide branders gebruikt weet je bijna zeker dat het van de makreel tijdens het roken gaat basten.
Ervaring makreel roken opdoen en delen?
Ga dan naar de Facebookgroep Vis en vlees roken met een rookoven. Daar zitten meer dan 2500 ervaren en minder ervaren vis en vleesrokers voor jou klaar om je van tips en trucs te voorzien.
Serveertips makreel.
Brood, geroosterd brood, toastje of als mousse…bedenk het maar!
Nog een tip over makreel roken.
4 Makrelen is te weinig volgens Smulweb en op deze manier kun je ook eenvoudig rode ponen roken.
Bron: Smulweb