Maak een Account

Winkelwagen

Sluiten

Geen producten in je winkelmand.

huisgerookte zalm
24 mei 2019
Geplaatst door

Het was al weer enige tijd geleden dat ik iets gerookt had. En daarbij bedoel ik een ingredient zoals zalm of kip.

Zalm is een heerlijke vis die goed gerookt kan worden. Koud roken zoals dat gebeurd met gerookte zalm die je in de winkel kunt kopen, heb ik nog nooit geprobeerd.

Deze keer heb ik de zalm eerst ingesmeerd met een mengsel van kruiden, daarna kort gebakken en daarna even gerookt. De smaak is daardoor zo anders, dat zelfs iemand die niet van vis houd, dit mogelijk nog wel zou kunnen waarderen.

Doordat je het eerst aanbakt, moet het niet al te lang gerookt worden. Dan word de zalm te gaar en dat is niet lekker.

Wat heb je nodig

  • 500 gr zalm of 4 zalmfilets
  • 1 el gerookte paprika poeder
  • 1 el donkere basterdsuiker
  • 0,5 el chilipoeder
  • 0,5 el zeezout
  • 1 el uienpoeder

Hoe maak je het

Meng alle kruiden door elkaar. Laat de zalm op kamertemperatuur komen en dep hem af. Wrijf de zalm daarna in met het mengsel en laat het op kamertemperatuur ongeveer een half uur marineren.

Ondertussen kun je de rookoven alvast voorbereiden. Wacht nog even met aansteken totdat de zalm in de pan ligt.

Na het half uur, bak je de zalm heel kort aan. Net dat hij aan beide kanten een beetje kleur heeft. Een halve minuut is eigenlijk al lang genoeg. En net lang genoeg om de rookoven aan te zetten. Tenminste als je er zo een hebt zoals ik op brandspiritus branders.

Leg de zalm in de rook oven en na ongeveer 10 tot 15 minuten is de zalm gerookt. Kijk na 10 minuten even of de zalm al gaar is en bepaal aan de hand daarvan hoe lang je hem nog laat liggen.

Ik heb hem geserveerd met een salade van veldsla en tomaat met daarbij gebakken aardappeltjes.

Dit recept is afkomstig van de website Gewoon lekker.
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top